top of page

EMZİRME DANIŞMANLIĞI NEDEN ÖNEMLİDİR?



Çocukların sağlıklı büyümesinde en önemli yatırım, bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirilmeye başlanarak ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeleri, 7. aydan itibaren tamamlayıcı beslenmeye geçilerek emzirmeye en az 2 yaşına kadar devam edilmesidir. Bunu başarabilmek, öncelikle bebek-çocuk ve anne sağlığını iyileştirmek olmak üzere aile ve ülke ekonomisi açısından büyük önem taşır.


Ülkemiz gibi emzirmenin yaygın olduğu ancak ilk 6 ay sadece anne sütü beslenmenin 41.6% gibi yetersiz seviyede olduğu toplumlarda kadının gebelik sürecinde başlayarak doğum sonrası süreçte desteklenmesi ve emzirme danışmanlığı verilmesi çok önemlidir. Emzirmenin ilk günlerinde yaşanan sorunlar ile ilerleyen günlerde hatta aylarda yaşanan sorunlar birbirinden farklı olabileceği için emzirme danışmanlığının süreklilik gerektiren bir hizmet olması gerektiğini göstermektedir.


Doğum yapan kadının desteğe ihtiyaç duyduğu durumlar en sıklıkla bebeğin memeyi tutmaması, annenin emzirmeyi bilmemesi, meme başında oluşan tahriş veya çatlaklar, sütün az gelmesi, meme başı çöküklüğü, mastit, memede tıkanıklık, bebeğin memeyi reddetmesi ve annenin bebeğini sütü ile besleyemediği endişesidir. Bu durumların hepsi de önlenebilen ve çözülebilen durumlardır. Yardıma ihtiyaç duyan kadının sorunları çözülemezse emzirme kadın için keyifli olmaktan çıktığı için emzirme süresi ve etkinliği azalmaktadır.

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page